THE OAK RIDGE BOYS – FRONT PORCH SINGIN’

Artiest info
Website
facebook

Label: Lightning Rod Rec.
distr.: PIAS

Topproducer Dave Cobb werd al voor de vierde keer gevraagd om het nieuwste album “Front Porch Singin’” van het Amerikaanse country- en gospelkwartet ‘The Oak Ridge Boys’ op te nemen. Deze ‘Grammy’-award winnende vocale groep werd al in de jaren ’40 van de vorige eeuw opgericht onder de naam ‘The Oak Ridge Quartet’ en hernoemde zich in de sixties tot ‘The Oak Ridge Boys’ toen ze naast gospelliedjes ook meer countrynummers begonnen te brengen.

De bezetting is doorheen de laatste 70 jaar natuurlijk meermaals gewijzigd maar bestaat toch al sinds 1973 uit baritonstem Wiliam Lee Golden, basstem Richard Sterban, tenorstem Joe Bonsall en leadzanger Duane Allen, intussen dus ook allemaal al niet meer zo jonge muzikanten. Voor de opname van de elf nummers op het album “Front Porch Singin’” kregen ze in de studio in Nashville, Tennessee de instrumentale bijstand van producer Dave Cobb op akoestische gitaar, Brian Allen op basgitaar, Chris Powell op drums en Philip Towns op piano en keyboards. Voor vier nummers leverde JD Simo ook nog elektrisch gitaarwerk af.

De samenzang die gospelmuziek zo typisch kenmerkt is nog maar sporadisch aanwezig op deze nieuwe plaat die vooral gericht is op modernere countryliedjes. ‘The Oak Ridge Boys’ coveren hierbij wel nog enkele stokoude traditionals zoals “Red River Valley” dat we kennen in de instrumentale rockversie van ‘Johnny And The Hurricanes’ en de gezongen versies van Marty Robbins of Lynn Anderson. Ze brengen ook een a capella-versie van het eerder door o.a. Johnny Cash en ‘The Nitty Gritty Dirt Band’ gezongen liedje “Life’s Railway To Heaven”. De derde geselecteerde traditional is de uit 1879 stammende gospelsong “Unclouded Day” die bekendheid verwierf in de versie van ‘The Staple Singers’ uit 1956 en van Willie Nelson uit 1976 op zijn album “Honeysuckle Rose”.

De mooie openingstrack “Life Is Beautiful” is een nummer dat geschreven werd door de Amerikaanse bluesmuzikant Kevin Moore aka Keb’ Mo’ en dat door hem werd opgenomen in 1996 voor zijn album “Just Like You/Suitcase”. ‘The Oak Ridge Boys’ brengen ook een hartverscheurende coverversie van de schitterende countryballad “Promised Land”, een song van Ashley Monroe uit haar album “Satisfied” van 2009. Ook het van ‘The Golden Gate Quartet’ in de jaren ‘40 en van ‘Elvis Presley & The Jordanaires’ in 1960 gekende gospelnummer “Swing Down Sweet Chariot” krijgt hier een knappe a capella-coverversie. Afgesloten wordt het album “Front Porch Singin’” met het nummer “When He Calls” dat Paul Kennerley in 1987 schreef voor Emmylou Harris, zijn toenmalige echtgenote van 1985 tot 1993, die deze song opnam op haar akoestische gospelalbum “Angel Band”.

De nieuwe liedjes die speciaal voor dit album van ‘The Oak Ridge Boys’ door Aaron Raitiere, Sherry Faye Martin, Channing Wilson en producer Dave Cobb werden geschreven zijn het gospelnummer “Love, Light And Healing”, het uptempo gebrachte “Rock My Soul”, de prachtige countryballad “’Till I See You Again” en “Old Ways”. ‘The Oak Ridge Boys’ hebben gedurende hun lange muzikale carrière meer dan 40 miljoen platen verkocht en daar zullen in de volgende maanden ongetwijfeld nog veel meer exemplaren bijkomen van dit nieuwe album “Front Porch Singin’”. Ze hebben in totaal al 17 nummer 1-hits gehad en 63 singles en 31 studioalbums waarvan vijf sinds 2010 opgenomen met de huidige bijna 50 jaren bestaande bezetting. Dat dit een legendarisch kwartet genoemd mag worden is hier wellicht een overbodig statement.

(valsam)